Groene inspiratieavonden

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de gemeente Den Haag, ook in de Vruchtenbuurt proberen wij hier vorm aan te geven. Een van de projecten die we hier aan wijden is het project: ‘Groene inspiratieavonden’. Lees hier over de avonden die tot nu toe geweest zijn.

Groene inspiratieavond over eetbare tuin
De groene inspiratieavond over eetbare tuin van 11 januari maakte veel enthousiaste reacties los bij de deelnemers. In diverse steden zijn inmiddels met succes buurtmoestuinen opgezet in het openbare groen zoals in Wippolder of de buurttuin Bergwegplantsoen te Rotterdam. Permacultuur hovenier Suzanne Luppens gaf naast info over biologisch tuinieren ook goede tips voor de start van een eetbare tuin of eetbaar balkon. Hier volgen er een paar. Hou er trouwens wel rekening mee dat uw plantjes het beter doen bij minimaal 6 uur zonlicht per dag!

Tip 1: Wilt u in het voorjaar zelf starten kies dan uit deze tien makkelijke eetbare planten: aardpeer, bieslook, diverse kiemen, knoflook, peterselie, pluksla, radijs, rucola, tuinkers en ui.
Tip 2: Biologische teelttips, een moestuinpakket en biologisch zaaigoed (geteeld zonder pesticiden) zijn te vinden via www.bolster.nl.
Tip 3: Bouw van enkele planken van 1,2 meter lang een bak voor een Vierkantemetertuintje, vul deze met grond, verdeel dit in vakken van 30 x 30 cm en het zaaien kan beginnen! Dit is een aantrekkelijke manier om kinderen te leren tuinieren. Zie www.makkelijkemoestuin.nl

Groene inspiratieavond over bijen
De groene inspiratieavond over bijen van 15 februari trok zelfs belangstellenden van buiten de Vruchtenbuurt naar de Abri. De kleurige presentatie was zeer boeiend, er waren nieuwe feiten over de Honingbank, en na afloop diverse soorten honing om te proeven. Bij voldoende belangstelling komt er een herhaling speciaal voor ouders en kinderen vanaf 10 jaar. U kunt zich alvast aanmelden via info@wijkberaad-vruchtenbuurt.nl. Imker Paul Wouters vertelde dat men onterecht bang is dat bijen steken. Een bij steekt namelijk zelden!

Tip 1: Kortom steun gerust de bijen en zaai in het voorjaar eens wat bijenplanten in uw tuin, u kunt bijvoorbeeld een bijenmengsel bestellen of de lijst bijenplanten raadplegen op www.zaaisite.nl.
Tip 2: Plant meer vruchten in de Vruchtenbuurt want de bloesems zijn zeer fraai in het voorjaar en fruitbomen zijn geliefd bij de bijen.