De Vruchtenbuurt ligt binnen de wijk Vruchtenbuurt in de gemeente Den Haag, verdeeld over 166 postcodes. De meest voorkomende postcode in de Vruchtenbuurt is postcode 2564.
Vruchtenbuurt buurt telt in 2024 totaal 7.165 inwoners waarvan er 47.3% man en 52.7% vrouw zijn. De leeftijden zijn als volgt verdeeld: 19% is tussen 0 en 14 jaar, 10% is tussen 15 en 24 jaar, 27% is tussen 25 en 44 jaar, 28% is tussen 45 en 64 jaar en 16% is 65 jaar of ouder. 34% is gehuwed en 54% is ongehuwd. Er zijn in totaal 3.170 huishoudens. Deze bestaan uit 35% eenpersoonshuishoudens, 26% tweepersoonshuishoudens en 39% huishoudens met één of meer kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2.2 personen.
Bron:CBS
Er zijn 3.502 adressen en 3.255 woningen in de Vruchtenbuurt in de gemeente Den Haag. 79% van de woningen in de buurt is een koopwoning. De woningen hebben een gemiddelde WOZ waarde van €438.000. Vruchtenbuurt telt 3.215 huishoudens van gemiddeld 2,2 personen. Verder zijn er 2.495 personenauto’s en 1.095 bedrijfsvestigingen geregistreerd in de Vruchtenbuurt. Vruchtenbuurt heeft een oppervlakte van 54 hectare land.
Bron: Alle Cijfers Vruchtenbuurt – Den Haag
Vruchtenbuurt is een wijk in het stadsdeel Segbroek in Den Haag.
De wijk Vruchtenbuurt bestaat uit de buurten Vruchtenbuurt en Eykenduynen en wordt begrensd door de Oude Haagweg, de Thorbeckelaan, de Laan van Meerdervoort, de Laan van Eik en Duinen, en de Mient (dus inclusief de begraafplaats Oud Eik en Duinen).
De wijk grenst aan de wijken Leyenburg, Loosduinen, Waldeck, Bohemen en Meer en Bos, Bomen- en Bloemenbuurt en Valkenboskwartier en Heesterbuurt.
Bijna alle straten hebben de naam van een vrucht. De wijk is voornamelijk gebouwd in de jaren 1928-1940 en er staan dus veel huizen uit de jaren dertig. Een mooie mix van woningen met een begane grond, eerste verdieping en zolder, woningen opgedeeld in boven- en benedenwoning en ook veel woningen die ook bekend staan als typische Haagse portiekappartementen. Vóór de bebouwing was het een tuinbouwgebied. Nu is de Vruchtenbuurt een Haagse woonwijk.
Vanaf het moment dat de wijk gepland werd, en ‘Vruchtenbuurt’ werd gedoopt was er veel discussie over de naamgeving van de straten, zoals in Het Vaderland valt na te lezen. Het gemeenteraadslid Siebelts vreesde voor de ‘gelegenheid om glossen te maken’ over namen als Pruimenlaan en Druifstraat. Hij suggereerde dat er ook namen als Roomsoezenlaan, Zure Haringlaan of Pietermannenpad gebruikt konden worden.
De publicist Wouter Loeb schreef er een versje over, La Haye Les Fruits. Het duurde vijf jaar voor er met de bebouwing van de Pruimenlaan begonnen werd, en in de laatste maanden van 1932 werden Pruimenlaan en Pruimenplein op verzoek van de erfpachters omgedoopt in Pomonalaan en Pomonaplein, naar Pomona, de Romeinse godin van de boomvruchten. In de loop van 1933 kwam de bebouwing aan deze straten gereed, naar ontwerp van Willem Verschoor. In 1936 werd de christelijk-gereformeerde Jeruzalem-kerk aan het Pomonaplein in gebruik genomen, ontworpen door Abraham van der Kraan.
Bron: Wikipedia Vruchtenbuurt
Straten in de Vruchtenbuurt:
- Aalbessenstraat
- Aardbeistraat
- Abrikozenplein
- Abrikozenstraat
- Ananasstraat
- Appelstraat
- Bosbesstraat
- Citroenstraat
- Frambozenstraat
- Goudreinetstraat
- Kersenstraat
- Kornoeljestraat
- Kruisbesstraat
- Laan van Eijk en Duinen (West)
- Laan van Meerdervoort (tot L v Eik en Duinen)
- Limoenhof
- Mandarijnstraat
- Meloenstraat
- Mient (tot L v Eik en Duinen)
- Mispelstraat
- Morelstraat
- Okkernootstraat
- Perenstraat
- Perziklaan
- Pippelingstraat
- Pomonalaan
- Pomonaplein
- Pompoenstraat
- Sinaasappelstraat
- Sterappelstraat
- Thorbeckelaan (oost)
- Tomatenstraat
- Vlierboomstraat